unos automobila iz zemalja EU


Dakle, došao je i taj dan. Odlučili ste se za kupnju vozila u zemljama Europske unije. Međutim, koliko god se raspitivali, razmišljali i trudili saznati, nigdje nečete naći potpuni odgovor. Evo kako je to meni uspjelo.

Prilikom promišljanja treba voditi računa o tome, što i gdje kupiti. Moj izbor je pao na Sloveniju i to iz čisto praktičnih razloga. Troškovi putovanja su daleko manji nego da se odlučite na kupnju u Njemačkoj ili možda u nekom još daljim zemljama, a treba imati na umu i lakše sporazumjevanje.

Najveći trošak koji ćete platiti kod nas je tzv. "porez na emisiju CO2 " odnosno, poseban porez na motorna vozila.

Sve o kupnji motornih vozila možete naći i na stranicama HAKa. Informativan kalkulator za izračun poreza, nači ćete na stranicama Carine, (ili ovdje) tako da možete dobiti informativni iznos koji ćete morati platiti prilikom unosa, a i preuzeti sve potrebne Zakone i propise.

Prilikom kupnje, potrebno je naročito paziti da od prodavatelja dobijete svu potrebnu dokumentaciju, kako prilikom pokušaja registracije vozila nebi imali nepotrebnih poteškoća.

Odmah možete uočiti da je isplatljivije kupiti vozilo s diesel motorom i s manjiom emisijom CO2 (u mom slučaju ukupna emisija je bila 125g/km)

Kada ste se dovoljno informirali, potrebno je pronaći i adekvatno vozilo. Moj izbor je pao na veoma dobru slovensku tražilicu rabljenih vozila (avto.net) koja omogućuje pretragu po raznim kategorijama.

Kada ste pronašli što vas zanima, dogovorite se sa prodavateljem, obavite kupoprodaju, sjednete za volan i vozilo je kod kuće smilek

I pitate se što sada i kako dalje? smilek

Bez obzira što je sve već obavljeno u zemlji porijekla (homolohacija, tehnički pregled...), to kod nas ne vrijedi. Čudno, ali je tako.

Prvo što je potrebno učiniti, je kontaktirati ovlaštenog predstavnika vašeg novog vozila i zamoliti ga da vam dostavi potvrdu o sukladnosti vozila (homologacija) što vas (ovisno o predstavniku) košta oko 400,00 kn.

Ja sam sve uspio obaviti telefonom i e-mailom.

Nakon toga, potrebno je otići u stanicu za tehnički pregled i obaviti stvarnu homologaciju što će vas koštati još dodatnih cca 700,00 kn.

S dobivenom potvrdom kao i ostalim dobivenim dokumentima, zajedno s vozilom treba se javiti u Carinsku ispostavu (prema mjestu stanovanja).

Nakon obavljenog pregleda i procjene vozila, plaćanja posebnog poreza i dobivenih potvrda, možete se uputiti u stanicu za tehnički preged, te obaviti tehnički pregled i s prikupljenim dokumentima obaviti registraciju vozila.

Treba imati na umu da je vaša obaveza unijeto vozilo prijaviti nadležnoj carinskoj ispostavi i to najkasnije u roku od 15 dana od dana unosa (kupnje)

Moja preporuka trgovca u Sloveniji (Brežice)
Ugodan dan! smilekovakav sam kupio

Pošaljite upit